Atac terorist în Germania FOTO captură video platforma X
Atac terorist în Germania FOTO captură video platforma X

Atentatele teroriste reprezintă o ameninţare serioasă la siguranţa statelor membre ale Uniunii Europene(UE) , iar creșterea acestora a fost resimițită în ultimii doi ani(n.r. 2023-2024), potrivit datelor statistice.

Vineri seara, 20 decembrie, Germania a fost „scena” unui masacru. Cinci oameni au fost uciși la târgul de Crăciun din Magdeburg, în Germania, iar alți 41 sunt răniți grav, conform surse de securitate citate de dpa și preluate de Agerpres. Autoritățile române au transmis că nu au date potrivit cărora printre victime s-ar afla și conaționali.

Poliţia continuă ancheta după arestarea unui suspect, un medic sirian în vârstă de 50 de ani, care a intrat în mulţimea adunată la târg cu o maşină închiriată.

Autorităţile consideră că suspectul a acţionat singur.

Radicalizarea, principalul factor. Ce s-a întâmplat în alte state în ultimii ani

În 2023, Belgia s-a confruntat cu un atac sângeros, soldat cu moartea a doi cetățeni suedezi. Autorul atacului, un tunisian, care s-a autodeclarat membru al statului islamic, a fost prins, în cele din urmă, de autorități. 

De asemenea, Italia a desfășurat o operațiune antiteroristă în Milano care a dus la arestarea unui cetățean egiptean și a unui cetățean italian de origine egipteană. Scenele de teroare nu au lipsit nici din Franța, chiar la scurt timp după atacul Hamas din Israel. Săptămâna trecută, un profesor de la un liceu din orașul francez Arras și-a pierdut viața, iar alte persoane au fost rănite într-un atentat islamist.

Atacuri teroriste pe teritoriul Europei: Analist militar: „Sunt în strânsă legătură cu ce s-a întâmplat în Israel

Dan Grecu, analist militar, a menționat, preciza, recent, că ultimele atacuri teroriste din marile orașe ale Europei au legătură cu „acțiunile barbare” desfășurate de Hamas în Israel.

Din punctul meu de vedere, atacurile teroriste de pe teritoriul Europei au legătură strânsă cu ce s-a întâmplat în Israel în urmă cu 10 zile, sunt susținătorii palestinieni sub diferite forme, care nu au un comportament uman. Este un barbarism la care eu nu am asistat până acum(…)”, s-a exprimat Dan Grecu, analist militar, într-un dialog cu jurnalista Georgiana DRAGOMIR.

Cum acționează atacatorii. Analist de securitate externă: „Profilul atacatorului nu este mereu același”

Dan Claudiu Degeratu, analist de securitate externă, consideră, de asemenea, că ultimele atacuri teroriste din Europa pot avea legătură cu scenele de groază  din Israel, generate de Hamas,  însă, profilul atacatorilor nu este același mereu.

„Pot fi mai mulți factori care să conducă la atacuri. Sunt cei care s-au autoradicalizat, factori personali, dar care au și un flagel dintr-o grupare teroristă. Profilul atacatorului nu este mereu același”, a menționat analistul Dan Claudiu Degeratu.

Vrei să susții jurnalismul independent? Dacă ne susții financiar lunar, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, corect. Acest lucru ne va ajuta în lupta contra corupției, dezinformării, poluării. Vom putea scrie despre România reală și despre oamenii care schimbă perspective. Într-o lume în care este din ce în ce mai greu să discernem minciuna de adevăr, contribuțiile voastre NE AJUTĂ SĂ EXISTĂM, SĂ NU FIM MANIPULAȚI! Pentru a face o plată către noi, click pe acest link. Este simplu și sigur! https://4fund.com/ro/ma4h2a/pay 

Cât de sigur mai este spațiul european/ Ce ar trebui să facă autoritățile

În ceea ce privește siguranța cetățenilor europeni, analistul Dan Degeratu spune că serviciile de informații și de combatere a terorismului au ridicat gradul de alertă în urma atacurilor din Israel și forțele de ordine monitorizează toate aspectele care ar putea perturba ordinea publică.

„Sunt măsuri de securitate care se aplică automat, independent de decidentul politic. Gradul de alertă privind securitatea a fost ridicat (n.r. inclusiv în Europa)  după incidentele din Israel”, a subliniat analistul Dan Claudiu Degeratu.

Cristian Barna, expert în securitate, menționa, într-un dialog, , că autoritățile trebuie să fie atente la „importul de violență”, cu precădere în ipoteza în care se vor forma coridoare umanitare pentru cei asediați în Fâșia Gaza. Mai exact, „importul de violență” se referă la teroriștii infiltrați printre civili.

Terorismul jihadist, considerat cea mai importantă amenințare din UE/ Cum se face radicalizarea

Un raport al Consiliului Europei arată și cum este „semănată” groaza.  Terorismul jihadist este considerat drept cea mai importantă amenințare din UE. Din cele 380 de persoane arestate de statele membre UE în 2022, pentru infracțiuni legate de terorism, 266 au fost executate pentru infracțiuni jihadiste.

Oficialii europeni spun că  cele mai multe atentate înregistrate în Uniunea Europeană sunt puse la cale și executate de indivizi care acționează singuri. Acest lucru este valabil mai ales pentru atacurile motivate de ideologia jihadistă și de extremismul de dreapta. În al doilea rând, radicalizarea se face deseori pe internet.

Platformele de social media, aplicațiile de mesagerie, forumurile online și platformele de jocuri video, platformele descentralizate au devenit „noile cercuri extremiste”, conform analiștilor europeni.

Franța a înregistrat cel mai mare număr de atacuri anul trecut cu cinci, urmată de Germania cu trei și Suedia cu două. Austria, Danemarca, Ungaria, Belgia și Spania au raportat câte un atac. În România au fost două arestări legate de infracțiuni de teorism, potrivit datelor UE. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.