Mai sunt doar câteva ore din anul 2024, un an „agitat” social, plin de provocări legislative, iar avocații, specialiștii în Drept au fost nevoiți să le facă față pentru a ne putea ajuta pe noi, beneficiarii finali ai actului de Justiție. Termeni precum „inteligență artificială” „criptomonede”, „cybersecurity”, „război hibrid”, „nomazi digitali” au fost intens utilizați, însă, uneori privim DOAR impactul negativ al acestora fără a realiza că orice schimbare POZITIVĂ începe din interiorul NOSTRU. În 2025, ne-am propus să vă prezentăm oameni care inspiră, care schimbă perspective, iar cel care deschide „seria” noastră este un profesionist al Dreptului.
Marius STANCIU, avocat și membru fondator BUJU, STANCIU& ASOCIAȚII, a făcut „inventarul” celor mai mari provocări juridice ale anului 2024, la cererea www.citestepebune.ro și explică de ce tehnologia nu ar trebui privită ca un „inamic”.
„Cu toate aceste schimbări legislative, ai putea crede că 2024 a fost un an plin de bătăi de cap pentru avocați. Și adevărul e că uneori chiar a fost. Dar, dincolo de hârtii, contracte și semnături electronice, ne-am dat seama că, de fapt, tehnologia ne ajută să ne concentrăm mai mult pe ceea ce contează cu adevărat: să fim aproape de oameni, să le rezolvăm problemele și să găsim soluții inteligente (și corecte) într-o lume care se schimbă într-un ritm amețitor”, spune av. Marius STANCIU.
Iată principalele „capitole” care au cerut multă atenție din partea avocaților, profesioniștilor în DREPT, în 2024, potrivit interlocutorului nostru:
- Primele reglementări serioase privind AI-ul și răspunderea juridică aferentă
Anul acesta, am văzut cum discuțiile despre răspunderea algoritmilor au trecut de la stadiul de “filozofie abstractă” la acte normative concrete.
În 2024, Uniunea Europeană a făcut un pas decisiv prin adoptarea AI Act, un cadru legislativ menit să traseze limite mai ferme între ceea ce înseamnă utilizare “sigură” și “riscantă” a inteligenței artificiale. Actul stabilește, printre altele, responsabilități clare pentru dezvoltatori, furnizori și utilizatori de AI, impunând standarde mai stricte de transparență și de siguranță cibernetică. Pentru avocați, AI Act deschide un nou capitol în materie de răspundere juridică, întrucât transformă substanțial modul în care sistemele AI trebuie proiectate și gestionate, iar încălcarea normelor aduce sancțiuni considerabile.
- Criptoactive: reglementări parțiale în 2024 și un 2025 încărcat de provocări
În 2024, Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) a intrat doar parțial în vigoare, vizând anumite aspecte punctuale privind emitenții de criptoactive și furnizorii de servicii de schimb. Restul “pachetului de forță” legislativ va deveni aplicabil în 2025, ceea ce le-a dat un răgaz (deloc lejer, totuși) jucătorilor din piața cripto să-și pună la punct procedurile interne, sistemele de raportare și strategiile de combatere a spălării banilor. La Buju Stanciu & Asociații, ne-am concentrat anul acesta să pregătim clienții pentru implementarea completă a MiCA, astfel încât, în 2025, să nu-i ia prin surprindere noile obligații, de la cerințe de transparență mai stricte, până la conformitatea cu reglementările prudențiale și de securitate cibernetică. - Cybersecurity
Nimeni nu a scăpat de atacurile cibernetice, iar 2024 a demonstrat că, pe cât de sofisticate sunt tehnologiile de protecție, pe atât de inventive sunt și strategiile hackerilor. Au existat “momente de glorie” în care firmele de securitate cibernetică au etalat soluții de ultimă generație, însă tot factorul uman – parole slabe, e-mailuri suspecte, lipsa training-urilor interne – a rămas veriga slabă. Din perspectiva juridică, s-a pus foarte mult accent pe clauzele contractuale menite să ofere companiilor o plasă de siguranță legală în fața clienților și partenerilor. - Telemuncă, nomazi digitali și noile provocări în dreptul muncii și fiscalitate
2024 a fost anul în care tot mai mulți angajatori au regândit modul de lucru, iar munca la distanță a devenit normalitate. De exemplu, foarte mulți din domeniul IT au lucrat din locuri precum Bali sau Zanzibar. Pentru avocați a însemnat să jonglăm cu o paleta largă de structuri contractuale, taxe și obligații transfrontaliere.
„Crezul” unui avocat dedicat profesiei: creativitate și pragmatism, mereu orientat spre client
Marius STANCIU a asistat companii fintech, investitori în active digitale și blockchain. Se specializează în tot ce ține de platforme și tranzacțiile cu active digitale, tehnologia blockchain, finanțele descentralizate (DeFi) și tokenurile non-fungibile (NFT).
Cu o licență în Drept, un master în Dreptul Afacerilor la Universitatea din București, precum și o practică extinsă în firme de avocatură de top, Marius STANCIU îmbină creativitatea cu pragmatismul juridic, fiind mereu orientat spre client, deschis dialogului constructiv.