Anul 2025 vine cu modificări legislative privind obligaiile fiscale. Iată cele mai importante dintre acestea:

1. SAF-T reprezintă una dintre cele mai importante declarații, iar în 2025 va trebui depus formularul 406 și de către contribuabilii mici.

Aceștia vor beneficia de o perioadă de grație:

  • 6 luni pentru prima raportare, respectiv 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
  • 3  luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T. 

Există momentan o problemă în aceea ce privește ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile. Acestea trebuie să depună SAF-T de la 1 ianuarie 2025, dar tehnic nu se poate.

2. Accizele la băuturile spirtoase și vinuri spumante vor crește cu 4,4% de la 1 ianuarie 2025.

3. Companiile din România trebuie să respecte o nouă versiune a Nomenclatorului CAEN (Clasificarea activităților din economia națională) (vezi Ordinului Institutului Național de Statistică (INS) nr. 377/2024). Această actualizare necesită o revizuire atentă a codurilor CAEN utilizate în prezent de întreprinderi, fiind necesare posibile modificări în Registrul Registrului Comerțului pentru a reflecta noile norme.

Acciza la benzină și motorină, mai mare de la 1 ianuarie 2025

4. Acciza la benzină și motorină va crește de la 1 ianuarie 2025 cu 6,12%. Astfel, prețul benzinei se majorează cu 17 bani pe litru, iar al motorinei cu 16 bani.

5. e-Factura B2C (adică facturile emise către persoane fizice) devine obligatorie de la 1 ianuarie 2025. În acest sens, una dintre noutăți este legată de utilizarea CNP-ului.

Aceasta va fi opțională de la 1 ianuarie 2025 la e-Factura. Dacă persoana fizică nu oferă un CNP, atunci vor fi trecute 13 zerouri (0000000000000).

Tot la e-Factura se restrâng operațiunile pentru care este obligatorie utilizarea sistemului doar la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.

6. Românii care primesc pensii din străinătate au un plafon neimpozabil de 3.000 de lei/lună. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.